Правильне харчування – це ключ до доброго самопочуття, міцної нервової системи, ідеальної ваги, гарного настрою та бадьорості.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 % – безпосередньо з фактором харчування людини. Щоб привернути увагу людей до цієї проблеми, щорічно 16 жовтня у світі відзначається День здорового харчування.
Із початком повномасштабної війни харчування більшості українців змінилося: недосип, фізичний дискомфорт, перевтома, відчуття самотності, тривоги або переживання втрати внесли свої корективи у наше повсякденне життя. Під час стресу нам хочеться жирної та солодкої їжі, яка так і називається: “stress food”.
Щоб дотримуватись правил здорового харчування під час війни, не варто повністю вилучати їжу, від якої ви отримуєте задоволення. Встановіть для себе прості правила харчування.
Почніть з невеликих кроків:
- їжте в один і той самий час, не пізніше ніж за три години до сну
- снідайте нежирним супом, салатом або кашею
- їжте 4-5 разів на день, дозволяючи собі два перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід
- їжте повільно, ретельно пережовуйте
- замініть інгредієнти страв на менш калорійні: майонез – на йогурт, цукор – на мед, цукерки – на сухофрукти
- додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів)
Харчуйтеся правильно та не забувайте рухатись!